| Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu |
| Autor |
Poruka |
Milorad
Pridružio: 29 Jul 2009 Poruke: 2
|
Poslao: Sre Jul 29, 2009 1:17 pm Naslov: FM radio antena |
|
|
Pozdrav.
Planiram da poboljsam prijem udaljenih radio stanica, naravno koliko je to god moguce jer zivim u velikoj "rupi".Znam da bi najbolje bilo resenje neka motorizovana antena, sa pojacivacem, ali meni treba nesto sa manjim gabaritima, nemam prostora na terasi. Kako bi se ponasala kruzna antena, sa niskosumnim radio pojacavacem?
Maksimalni ulazni nivo 100dBµV, imam predajnik na oko 2km, ima izracenu snagu oko 1.5kw, neznam da li su smanjili, da li bi ovo preopteretilo pojacavac, ja mislim da nebi posto antena poput kruzne nema neko pojacanje.
Ispravljac za radio pojacavac se kupuje odvojeno?
Ako se kupuje odvojeno nisam video da imate 12v/50mA
svi su sa jacim strujama od 200-850mA.
Pozdrav.......... |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
dual Site Admin

Pridružio: 18 Jun 2005 Poruke: 142
|
Poslao: Čet Jul 30, 2009 1:56 pm Naslov: |
|
|
Ako nema mesta za usmerenu antenu onda kružna je jedini izbor, ali postavljena što više i po mogućnosti ne na terasu nego na krov ako je moguće. Ako nije onda terasa "pa šta se uhvati" .
Predpojačavač može da pomogne, ali je jeftinije probati prvo bez predpojačavača. Možda prijem zadovolji.
Predpojačavač može i naknadno.
Ispravljač od 250mA je sasvim uredu za radio predpojačavač. To što je "jači" ne može da škodi. Naprotiv.
Pozdrav Goran |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
Milorad
Pridružio: 29 Jul 2009 Poruke: 2
|
Poslao: Čet Jul 30, 2009 8:31 pm Naslov: |
|
|
Ok hvala, mozda se desi i usmerenu da uzmem pa sipka sa terase od 3.5m prebacice krov, tako da bi trebalo da bude ok, kabal je oko 15m do tjunera, ja sad neznam kako bi se nosio onaj pojacavac sa antenom?
Hvala na informacijama za ispravljac. |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
dual Site Admin

|
Poslao: Čet Jul 30, 2009 10:57 pm Naslov: |
|
|
Predpojačavač ne pravi pitanje koja je antena u pitanju.
Predpojačavač naše proizvodnje je veoma otporan na jake signale i naravno veoma niskošuman...
Tako da ne bi trebalo da bude problema sa obližnjim predajnikom.
Naravno opet najbolje je prvo probati bez predpojačavača.....
Poz.. |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
Delios
Pridružio: 07 Maj 2010 Poruke: 1
|
Poslao: Pet Maj 07, 2010 10:11 pm Naslov: |
|
|
| Pozdrav, evo prvi put pisem pozdrav za sve i jedno pitanje, da li vi mozete da uradite fm antenu yagi onu od 5 elemenata ali vertikalno polarizovano, definitivno sam eksperimentisao vertikalni dipol ima vise stanica oh horizontalnog , i jos se okrese horizontalni , ali dzaba, dakle mozete li? |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
dual Site Admin

|
Poslao: Uto Jun 08, 2010 9:07 am Naslov: |
|
|
Naravno da možemo...
Poručite.
Treba primetiti da vertikalna antena, ne bi trebalo da stoji na vertikalnoj šipki.
Trebalo bi da se izmakne od nje barem 2m.
Drugo rešenje je da se antena postavi na plastičnu ili drvenu motku.
Pozdrav Goran |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
DXMANIAC
Pridružio: 15 Avg 2010 Poruke: 1
|
Poslao: Ned Avg 15, 2010 8:17 am Naslov: |
|
|
Pozdrav gospodo, i mene zanima fm antena, gledao sam po netu pa da vas pitam, vasa yagi antena sa 5 el. kolika je u gabaritima ako znate koliko teska? Da bih znao kakva sipka treba. Sada neznam oko polarizacije jesam probao od kolege logu u vertikali je imalo vise stanica mahom privatnih,a vidim da je tu jos jedan korisnik probao isto, sada mene zanima sta tu odabrati? Neznam mozda sa pojacanjem dipola "dodatnim elementima" stvar biva bolja bez obzira sto je horizontalna ?
Jos jedno pitanje po uplati na ziro racun saljete li nekako bar onako rasturenu u cevkama jeli izvodljivo?
Kakva je sto se tice izdrljivosti vetar i ostale nepogode? Neki moji drugari su uzimali sa pijace i usled jakog sunca pucala je plastika koja drzi elemente cim malo dune vetric neverovatno pa zato i pitam ovde u nadi da je boljeg kvaliteta, pozdrav.Vidim da ima dosta veliko pojacanje na netu sa 5 el. nisam nasao preko 7dB |
|
| Nazad na vrh |
|
 |
|